Pages

Followers

Wednesday, 8 June 2011

E-day prep: Cincin Untuk Lelaki

Assalammualaikum u ols :)
nak tanya korang la kan
masa bertunang korang ada beli cincin untuk lelaki x?
sebab ada pernah yang ku lihat
masa bertunang pun ada cincin  untuk lelaki

PERLUKAH CINCIN TUNANG UNTUK LELAKI

and apa yang sesuai
Emas - dah tentu nye x boleh..lelaki haram pakai emas
Suasa - confius aku..sbb pernah terbaca yang suasa ada campuran emas
Silver - ni je la kot yang sesuai..hehe

so apa pendapat korang??

18 comments:

A.N.A said...

suasa haram...lala penah wat entry pasal cincin pasal lelaki..ada info cik yuzz leh baca kt situ..

http://misilala.blogspot.com/2011/05/cincin-utk-lelaki.html

CikYuzz said...

thank lala...tu la..so nk beli apa ek
lala beli cincin tunang utk pihak lelaki x??

ann said...

if sy dulu juz bg kt pihak laki time nikah je..itu pun cincin silver..

CikYuzz said...

ann:ye ke..biasa time nikah mmg bg..cume just tgk ada gak kgkwan bg cincin masa tunang..

eidA said...

tu la..terpiki gak n, nk bg ker xnk pada lelaki utk bertunang n..

pasal cincin tu, ada sesetengah pihak kata boleh suasa, tp I suka pegang, lelaki xboleh pakai emas pon...since suasa ada campuran emas jugak walaupon sedikit, so, I kira xboleh la...;)

Wawa Yusoff said...

dear,
perlu atau tidak cincin tunang untuk lelaki bergantung kepada tuan badan.

pendapat wawa, xperlu. boleh bagi cincin masa nikah :)

oh ye, Suasa Kuning haram (campuran Tembaga + Emas)
tapi kalau suasa putih boleh sebab dia campuran Tembaga + Perak.

CikYuzz said...

eida & wawa: thank 4 your opinion..:)

A.N.A said...

cik yuzz:lala ingat nanti nk beli cincin silver je tp yg mahal sikit la bg masa nikah..hahaha..pastu masa tunang nanti x bg..

CikYuzz said...

lala: ye ke..ok la tu..cikyuzz pun x sure lagi..pape pun nanti discuss balik..hehe

anaztasias nora aira said...

dear, ada bajet boleh tp nora xde pun time tunang dulu. but masa nikah ada. ehhe. err suasa haram tahu :)

K.I.N.A said...

go for silver! :)

CikYuzz said...

nora:not sure nk bg ke x..depend on budget gak..hehe..sbb ada tgk orang buat..tu yg tnya b2b nye opinion..thank ye :)

Kina:orait dear..hehe..tgk la nanti ada ke x..hehe ;)

kaklong said...

hehehe...sweet la uols nie...great opinion each other..

pada kak long, masa tunang kalo ade yg nak bg cincin kan kne belah abah yg kne sarungkan, biase nye abah2 kita nie pemalu sikit nak duk mengadap dopan kamera..hahah =) sweet tak?

pada pendapat kak long lak, lebih afdal kalo masa nikah nnt sarung cincin sama2...gitu...! lagi la best dah leh pogang2 tangan depan org ramai..wah..

cahyook tak? pe2 pun bgantung pada cik yuzz yea..thnks.

kak long a.k.a Cik Lynda

CikYuzz said...

kaklong:hehe..biasa la kan disini la nk kongsi2 idea n pendapat..memang la ayah yg kene sarung kan..tp mmg father2 x suka n malu2 gitu..hehe
yuzz de tgk kgkwn yg bg cincin masa tunang..tapi yuzz pun x sure nk bg ke x nanti..masa nikah tu dah tentu la nk bg..nanti majuk plak diorang...hehe

UyaRayza said...

platinum hehehe...uya bg tuk Mr. rayza time tunang hehhe

CikYuzz said...

uyaRayza:ye ke..nk survey gak la..hehe

Syima Syaz said...

sayang...tak payahlah bagi cincin masa e-day.nak lagi special bagi masa nikah.

jgn beli suasa...ada emas!

CikYuzz said...

syima: just mintak opinion je..x sure pun nk bg ke x..sbb ada tgk certain org bg gak ms e-day :)